Всички новини

Шести литературен конкурс на фондация "Стоил Куцев - Даскала" в ЕГ "Пловдив"

вторник 27 февруари 2018

Шести литературен конкурс на фондация "Стоил Куцев - Даскала" в ЕГ "Пловдив"
    ”Спомних си как една сутрин бях открил случайно на един бор пашкул на пеперуда, и то тъкмо когато душицата вътре в него пробиваше черупката и се канеше да се измъкне навън. Чаках, чаках, тя се бавеше, а аз бързах; наведох се тогава над нея и започнах да я стоплям с дъха си. Стоплях я нетърпеливо и чудото започна да става пред очите ми, с темпо, по-бързо от естественото; пашкулът се разтвори съвсем, пеперудата се измъкна навън. Ала никога не ще забравя ужаса, който изпитах: крилцата й бяха нагънати, не можеха да се разтворят, тя трепереше с цялото си телце и се мъчеше да ги разгъне, но не успяваше, мъчех се и аз да й помогна с дъха си. Но напразно; тя имаше нужда от търпеливо съзряване и разтваряне под слънцето и сега беше вече късно; моят дъх беше принудил пеперудата да се измъкне преждевременно, сбръчкана и недоносена. Тя излезе още неузряла, пошава отчаяно и скоро умря върху дланта ми. 
    Лекото телце на пеперудата е, струва ми се, най-голямото бреме, което тежи на съвестта ми. И ето, днес осъзнах дълбоко – смъртен грях е да насилваш вечните закони; твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм.
    Седнах на една скала, за да асимилирам спокойно тази новогодишна мисъл. Ех, да можех, казвах си аз, през тази нова година да устроя хармонично, без такива истерични крайности живота си! Тази малка пеперуда, която убих, защото избързах да я съживя, да можеше да лети винаги пред мен и да ми сочи пътя! И така, една пеперуда, която умря преждевременно, ще помогне на една своя сестра, на една човешка душа, да не избързва, за да успее да разгърне бавно, постепенно, крилата си!”...
  Ако все още не можете да отгатнете кой е автор на горецитирания текст, отговорът е Никос Казандзакис – най-популярният гръцки писател и философ на 20 век. Поводът да си припомним част от вечния му роман „Алексис Зорбас”, станал световноизвестен след филмирането му, е шестият литературен конкурс, който фондацията организира за учениците от всички випуски на Езикова гимназия „Пловдив”. Същият ще се проведе на 23-ти март, а тези от вас, които желаят да споделят с нас какво мислят за романа, нека заповядат!